Header

Header

Ei Vervangers

Ei is erg lastig te vervangen, vooral omdat het verschillende eigenschappen heeft; de eidooier bind, het eiwit maakt een beslag luchtig en een ei laat water en vet samengaan en ga zo maar door. Op deze pagina vermeld ik hoe je een ei kunt vervangen in bepaalde baksels.

In koekjes:
- In zandkoekjes kan het ei gewoon weggelaten worden.
- In de brosse pindakoeken die ik op mijn blog heb staan heb ik no-egg verwerkt

Taartdeeg:
In taartdeeg voor bijvoorbeeld appeltaart laat ik het ei ook gewoon weg, het kan nodig zijn wat koud water toe te voegen om een bal te kunnen vormen van het deeg. Verder wordt het ei niet gemist in dit soort degen.

In pannenkoeken:
Hier laat ik het ei gewoon weg, de pannenkoeken worden dan wel wat compacter, maar dat vind ik lekker. Als je nou echt graag een luchtige pannenkoek eet dan stel ik voor dat je naast bakpoeder ook nog wat baking soda met een zuur toevoegt.

In cake:
Als je een cake maakt heb je echt wel een vervanging voor ei nodig, ik doe dit door verschillende rijsmiddelen te combineren;
- baking soda met een zuur (bijvoorbeeld azijn of citroensap)
- plantaardige olie (bijvoorbeeld zonnebloem olie)
- iets meer bakpoeder dan normaal
- spa rood

Een tip bij een biscuit taart is, bak het beslag niet in één keer, maar bijvoorbeeld in twee bakvormen van dezelfde grootte. Op die manier wordt de cake luchtiger en beter gaar.

Kijk hier voor een voorbeeld van biscuit cake zonder ei.

Muffins en cupcakes:
Dit is makkelijker, muffins en cupcakes zijn niet zo groot, ze zijn makkelijker luchtig en gaar te krijgen dan een grote biscuit taart bijvoorbeeld.
- Voor cupcakes gebruikt ik hetzelfde beslag als deze biscuit taart.
- Bij muffins kun je een ei vervangen door plantaardige olie te gebruiken ipv boter, en 1 tl baking soda + een zuur toe te voegen aan het recept.

Meringue:
Tsja, deze is erg lastig. Merengue bestaat natuurlijk uit eiwit en suiker, dus je kunt moeilijk het ei weglaten!
Met no-egg is je probleem opgelost. Het is te verkrijgen bij de natuurwinkel en het werkt echt prima als vervanging van eiwit bij het maken van meringue (het recept staat ook nog op de verpakking!)

Ik ben nog niet helemaal overtuigd van de werking van no-egg in cake.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten