Header

Header

dinsdag 2 december 2014

Bol Kwarktaart van soya yoghurt (lactosevrij!)




Laatst gaf een collega mij een super leuk idee, zij had als traktatie voor haar verjaardag een kwarktaart gemaakt met als 'bodem' (die eigenlijk bovenop ligt) een in plakjes gesneden cakerol. Hij zag er zo lekker uit dat ik hem heb nagemaakt, natuurlijk deze keer zonder ei en melk!

Om kwarktaart te kunnen maken met soya yoghurt heb je gelatine of agar agar nodig. Ik heb gekozen voor gelatine, omdat ik daarvoor niet naar de natuurvoedingswinkel hoefde. Agar agar werkt eigenlijk hetzelfde, dat los je ook op in warme vloeistof en meng je met de yoghurt. 


Ingrediënten:
- 500 ml soya yoghurt (ik heb die met aardbeiensmaak gebruikt)
- 12 blaadjes gelatine
- sap van 1 sinaasappel
- 250 ml soya slagroom
- 150 gram basterdsuiker (geen donkere gebruiken)
- een beetje koud water om de gelatine in te weken
Bereidingswijze:

Voor het maken van de cakerol kun je mijn recept hiervoor gebruiken. Ik heb de cakerol met roze botercreme en aardbeienjam gevuld. Voor botercreme meng je een deel plantaardige boter met twee delen poedersuiker, een beetje vanille extract en 1/5 e deel sojamelk of water. Voor de roze kleur kun je wat voedingskleurstof toevoegen.

Voor het mooiste effect creëer je veel kleurverschil in je cakerol, dit wordt namelijk de bovenkant van je taart! Vul hem dus bijvoorbeeld met lichtroze botercreme en felroze jam.

Snijd je cakerol in dunne plakjes en bekleed een ronde schaal hiermee. 
In mijn keuken inventaris ontbreekt nog een mooie ronde schaal, uit pure noodzaak heb ik dus een rond vergiet bekleed met huishoudfolie en de plakjes cake hierop gelegd. 
Probeer de plakjes zo dicht mogelijk tegen elkaar aan te leggen. Kleine gaatjes zijn niet erg, dat vind ik zelfs wel leuk lijken, want dan komt de kwark er een beetje doorheen bij het opstijven. 
Week de gelatine blaadjes in koud water, minstens 5 minuten. 

Verhit ondertussen het sap van de sinaasappel in een steelpannetje en laat het vrij heet worden, het moet tegen het kookpunt aan zitten. Knijp de gelatineblaadjes goed uit en voeg ze bij het sinaasappelsap in het steelpannetje dat je inmiddels van het vuur hebt gehaald. Gelatine mag namelijk niet koken! Roer dit mengsel heel goed door elkaar, de gelatine moet helemaal oplossen anders stijft je kwarktaart niet mooi op in de koelkast.

Roer de suiker door de yoghurt, roer vervolgens het gelatine-sinaasappel mengsel hier doorheen en meng alles weer goed door elkaar. 
Klop nu de slagroom volgens de aanwijzingen op de verpakking tot het luchtig is en spatel dit voorzichtig maar goed door het yoghurt mengsel. Vervolgens kun je het kwarkmengsel op de cakerol bodem storten.
Laat de taart minstens 3 uren opstijven in de koelkast. Keer hem om met behulp van een taartplateau of een bord en tadaaaa, je helemaal zelfgemaakte kwarktaart is klaar!

1 opmerking:

  1. Sands Casino – Gaming and Entertainment | SGHC.com
    SGHC Corporation. หารายได้เสริม SGC Holdings 바카라 사이트 Limited. SGHC Entertainment Limited. SGHC Corporation. septcasino SGHC Holdings Limited. SGHC

    BeantwoordenVerwijderen