Header

Header

zaterdag 8 november 2014

Meringue met slagroom en frambozensaus (zonder ei!)


Meringue taartjes zonder ei? Het kan! All you need is Orgran no egg, een plantaardige ei vervanger. In combinatie met pectine, water en suiker is dit poeder op te kloppen tot stijve pieken en kun je er meringue van maken!

Ik heb de meringue bedekt met slagroom en frambozensaus, echt een hele lekkere combinatie! Je kunt natuurlijk ook allerlei andere vruchten gebruiken voor de saus, of bijvoorbeeld chocolade... Of allebei... :-)

De hoeveelheden die ik hier gebruik zijn geschikt om vier taartjes van te maken, het is echter aan te raden het dubbele te gebruiken als je gebruik maakt van een standmixer bij het opkloppen. Anders is de hoeveelheid te weinig en krijg je de meringue niet luchtig. Als je een gewone handmixer gebruikt is deze hoeveelheid geen probleem.

Ingrediënten voor de meringue:
45 gram no egg  (verkrijgbaar bij natuurwinkel)
1/4 theelepel pectine (verkrijgbaar bij natuurwinkel)
125 ml koud water
2,5 ml vanille essence
62 gram poedersuiker
1/2 eetlepel (9 gram) lichtbruine basterdsuiker

Voor de frambozensaus:
125 gram frambozen (kan ook prima uit de vriezer)
2 eetlepels kristalsuiker

En nog wat soja- of rijstslagroom voor de topping (van Soyatoo of Alpro, Soyatoo is in de natuurwinkel verkrijgbaar en Alpro in de meeste grote supermarkten)

Bereidingswijze:

Verwarm je oven voor op 130 graden.

Maak eerst de meringue. Meng no egg met pectine, doe dit samen met het koude water in een mengkom (die geheel vetvrij moet zijn!) en mix op de hoogste stand voor 5 minuten. Voeg vervolgens beetje bij beetje de vanille essence, de poedersuiker en de basterdsuiker toe terwijl je op een matige stand mixt. Mix vervolgens weer 5 minuten op de hoogste stand, het volume van het mengsel zal nu toenemen. Het mengsel is klaar om te bakken als je er stijve pieken van kunt trekken die rechtop blijven staan.

Spatel vier bollen op een bakplaat bekleed met bakpapier. Het is handig als je er een holling in maakt met je lepel zodat je daar de slagroom in kunt doen later. Ik heb dit niet gedaan (zoals te zien is op de foto). Bak de meringue 2 uren op 130 graden.

Maak de frambozensaus. Doe de (evt nog bevroren) vruchten in een steelpannetje met een heel klein beetje water en breng zachtjes aan de kook, voeg de suiker toe en roer tot het opgelost is. Laat nog 5 minuten zachtjes koken en druk het vervolgens door een zeef om de pitjes eruit te halen. Laat dit afkoelen in de koelkast.

Klop de slagroom op volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Laat de meringues helemaal afkoelen voordat je de slagroom en de saus erop doet, anders loopt dat allemaal weer helemaal uit. Het versieren is eigenlijk heel simpel, maar het lijkt prachtig al zeg ik het zelf.

Het taartje is heerlijk als toetje, de lekkere krokante en luchtige meringue met de slagroom en vruchten is een heerlijke combinatie!



Groetjes!
Geartsje





Geen opmerkingen:

Een reactie posten