Header

Header

zondag 2 november 2014

Banketspijs





Banketspijs is de goedkope vervanger van amandelspijs en wordt gemaakt van witte bonen en abrikozenpitten als vervanging voor de amandelen. Ideaal als je geen noten mag eten dus! Je kunt het in allerlei baksels verwerken, een kerststol, banketletter of gevuld speculaas! Leuk!



Let wel op; abrikozenpitten bevatten vitamine B17, een vitamine die in je lichaam omgezet wordt in onder andere cyanide. Je mag daarom maximaal 2 abrikozenpitten per dag consumeren (je kunt hier op het web veel informatie over vinden). Als je dit te eng vindt, kun je ook amandelaroma gebruiken, dit geeft echter wel een wat 'neppere' smaak en geur.

Ingrediënten:
- 100 gram droge witte bonen (te koop bij de natuurwinkel)
- 150 gram poedersuiker
- 5 fijngemalen abrikozenpitten (of 1,5 theelepel amandelaroma)
- schil van een limoen
- water om de witte bonen in te weken en koken

Bereidingswijze:

Week de witte bonen minimaal 8 uren in water (ze moeten helemaal onder water staan). Hoe langer je weekt hoe beter.
Kook de witte bonen vervolgens in minimaal 1,5 uur helemaal gaar. Laat ze uitlekken, droog ze even goed af met een theedoek en haksel ze fijn in een keukenmachine. Maak de bonen echt heel fijn, brokjes zijn ontzettend vies in de spijs! Laat de fijngehakte bonenmassa een nacht drogen in een bakje.

Voeg vervolgens de limoenschil, fijngemalen abrikozenpitten (of amandelaroma) toe en daarna beetje bij beetje de poedersuiker. Kijk tussendoor steeds of je spijs niet te nat wordt, doordat de poedersuiker in het overgebleven vocht in de witte bonen oplost, wordt de spijs snel te nat. Het eindresultaat hoort een heel plakkerig mengsel te zijn, het mag niet droog aanvoelen want dan is het helemaal niet lekker in je baksel! Daar wordt het namelijk nog een beetje droger door het bakken.

Het duurde even voordat mijn spijs goed gelukt is, maar het is best wel lekker geworden. Je kunt natuurlijk nooit echt amandelspijs evenaren met deze witte bonen variant, maar het komt wel in de buurt!

Ik heb deze spijs gebruikt in gevuld speculaas van 24 kitchen, lekker!!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten