Header

Header

zondag 3 augustus 2014

Rijkelijk gevuld krentenbrood




Bij de natuurwinkel koop ik wel eens krentenbrood, dat is een heerlijk en rijkelijk gevuld brood. Heerlijk zoet door de (vele) krenten die erin zitten. Natuurlijk moest ik dat ook zelf even proberen te bakken, en het is gelukt! Het resultaat was een weliswaar iets minder rijkelijk gevuld brood en met gewoon bloem in plaats van spelt, maar het is heerlijk zoet en zacht, precies wat ik lekker vind!





Ingrediënten:
250 gram goede bloem
1 tl droge actieve gist
180 ml lauw water
1/2 tl zout
400 gram gewelde krenten en rozijnen

Bereidingswijze:
Zeef de bloem, doe het in een mengkom en maak er een kuil in met je vuist. Giet hier het lauwe water in (het water mag niet warm aanvoelen) en doe de gist er bij. Laat dit 10 minuten zo staan.
Voeg nu het zout toe en meng de ingrediënten om de bloem nat te maken (2 minuten met de standmixer). Laat dit afgedekt met folie of een natte theedoek 20 minuten staan.

Meng nu 10 minuten met de standmixer, het deeg voelt dan kleverig aan, maar er hoort niks meer aan de randen van de kom te blijven zitten. Voeg anders nog een beetje bloem toe aan het deeg.

Laat het deeg afgedekt met folie of een natte theedoek op een warme plek 1,5 uur rijzen of tot het in volume is verdubbeld.

Sla het deeg door en kneed de krenten en rozijnen door het deeg. Droog de krenten en rozijnen wel eerst zo goed mogelijk af, er moet niet teveel water bij het deeg in komen, want dan wordt het een te plakkerig en nat deeg. Als dit toch gebeurd moet er weer wat bloem aan toegevoegd worden.
Als alle krenten en rozijnen in het deeg zijn gekneed (hier ben je wel even mee bezig, want het zijn er nogal veel), doe dan het deeg in een cakeblik en laat het weer afgedekt een kwartier rijzen. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 230 graden.

Ik heb een ovensteen gebruikt om het brood te bakken, want ik houd van een lekker knapperige korst. Als je deze niet hebt of hem niet gebruikt kun je het brood in het blik bakken. Ik heb hem uit het blik gehaald en hem op de steen gebakken. Na een kwartier was hij al helemaal mooi bruin aan de buitenkant, daarom heb ik hem afgedekt met zilverfolie het laatste kwartier verder gaar gebakken. Houd je brood dus gedurende de baktijd (30 min) goed in de gaten, hij moet niet helemaal donkerbruin de oven weer uitkomen!

Het brood blijft 2 dagen lekker.

Eet smakelijk!

Groetjes,
Geartsje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten